Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 2, 3.07.2024

Yıl: 2024

Araştırmacıların özgün bilimsel makalelerini yayınlamayı hedefleyen TOGÜ-Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi (TOGÜBİL), bilimsel yayın ilkelerine ve etik kurallara uygun olarak nitelikli ve özgün çalışmaları değerlendirerek, bilimin rehberliğinde dünyaya açılmayı amaçlayan açık erişimli (Open Access) bir platform sunmaktadır.

Bu kapsamda TOGÜBİL, uluslararası sosyal bilimler literatürüne katkıda bulunmayı hedefleyerek ağırlık olacak şekilde Finans, Ekonomi, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Bankacılık ve Sigortacılık, İktisat, Maliye vb. sosyal bilimler alanlarında özgün araştırmalara dayalı makalelere odaklanmayı amaçlamaktadır. Dergimize makale gönderecek yazarlarımızın dergi şablonuna veya yazım kurallarına göre makalelerini düzenleyerek göndermesi gerekmektedir. Aksi durumda makaleler değerlendirilmeye alınmaksızın ret edilmektedir.

Yazarlar çalışmalarının benzerlik oranını iThenticate veya Turnitin intihal tarama programı aracılığı ile taramalı ve dosya yükle bölümünde sisteme yüklemelidir. Benzerlik oranı %25’in altında (kaynakça hariç) olan çalışmaların değerlendirme süreci başlatılmakta, aksi durumlarda ise çalışma ret edilmektedir.

Dergimize makale gönderecek yazarlarımızın dergi şablonuna ve yazım kurallarına göre makalelerini düzenleyerek göndermesi gerekmektedir. Aksi durumda makaleler değerlendirilmeye alınmaksızın ret edilir:

Makale şablonunu indirmek için tıklayınız.

"Telif Hakkı Devir Formu"nu indirmek için tıklayınız.

YAZIM KURALLARI
1. Giriş
2. Başlık1
2.1. Alt Başlık
3. Başlık 2
3.1. Alt Başlık
3.1.1. Alt Başlık
4. Sonuçlar
Kaynakça (Başlık numarası verilmez)
şeklinde yapılır.
1. Gönderilen çalışmaların daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması zorunludur.
2. Çalışma, Microsoft Word, Google Docs ya da Libre Office programlarında yazılabilir. Sisteme Microsoft Word (.doc veya .docx uzantılı) formatında yüklenmelidir. Sayfa tasarımları dosya yüklenmeden önce kontrol edilmelidir.
3. Yazarlarımız, makalelerini hazırlarken makale şablonunu kullanmalıdır. Şablon formatına ve aşağıdaki talimatlara uygun hazırlanmamış makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
4. Dergimizin değerlendirme sürecinde kör hakemlik politikası uygulandığından yazar bilgileri makalenin hiçbir bölümünde görünmemelidir.
5. Makale ekler ve kaynakça dâhil 25 sayfayı geçmeyecek şekilde ve sayfa numarası kullanılmadan hazırlanmalıdır.
6. Formüller ve denklemler, denklem editörü ile yazılmalıdır. Tüm denklemlere sıra numarası verilmelidir. Formüller ve denklemler sola yaslı yazılmalıdır.
Sıra numarası parantez içinde ve satırın en sağında bulunmalıdır, diğer denklem numaralarıyla aynı hizada olmalıdır.
7. Yazı karakteri başlıklar 12 punto, metin 10 punto “Times New Roman” biçiminde olmalıdır. Metin tek satır aralıklı ve iki yana dayalı olarak yazılmalıdır. Başlıklarda otomatik numaralandırma yapılmamalıdır
8. Sayfa yapısı “normal”, üsten 2.5 cm, alttan 2.5 cm, sağ 2.5 cm, sol 2.5 cm, girinti 1 cm olmalıdır.
9. Kaynaklar 10 punto olarak yazılmalı ve sonucun hemen ardından makalenin sonunda yer almalıdır.
10. Göndermeler dipnotlar şeklinde değil, (APA) metin içinde ilgili yere açılacak parantezlerle yapılmalıdır. Parantez içindeki sıralama yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı, sayfa numarası ya da numaraları şeklinde olmalıdır.
11. Kaynakçada kaynaklar yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır.
12. İnternet kaynaklarında yazar ismi bulunmuyorsa, bu kaynaklar, kaynakçada yazarı belirli kaynaklar sıralaması sona erdikten sonra «İnternet Kaynakları» başlığında erişim tarihleri esasına göre sıralanmalıdır.
13. Tablo, şekil, grafik ve resim için, alıntı yapılmışsa, kaynak mutlaka belirtilmelidir. Gösterilecek kaynak, tablo, şekil, grafik ve resmin hemen altında, 10 punto, 1 satır aralıklı olarak belirtilmelidir.
14. Tablo, şekil, grafik ve resimlerin adları, tablo, şekil, grafik ve resimlerin sınırlarını aşmayacak şekilde üstte, Times New Roman, 10 punto, kalın, 1 satır aralıklı, sözcüklerin baş harfleri büyük olarak yazılmalıdır.
15. Editör ve yayın kurulu, makalenin özünü değiştirmeksizin makalenin dergi yazım kurallarına uyması açısından gerekli olan değişiklikleri (yazı puntosu, yazı biçimi, sayfa no verme vb.) yapabilir.
16. Kaynakçanın, paragraf ayarları/girinti özelliklerinin asılı ve 1 cm olmasına dikkat edilmelidir.
17. Kaynakça 10 punto şeklinde çalışmanın sonunda düzenlenmelidir. Kaynakça makale metninden sonraki sayfadan başlatılmalı ve çalışmalar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazarın birden çok çalışmasına atıfta bulunulduğunda, yayın tarihi en eski olandan başlamalıdır. Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışmasına atıfta bulunulduğunda kaynaklar kaynakça ve metin içi atıflarda a,b,c,… harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır. Örnek; 2010a, 2010b, 2010c gibi. Bir yazarın tek ve birden fazla yazarlı çalışmasına atıfta bulunulması durumunda, önce tek yazarlı çalışmalar belirtilmelidir. Kaynakların yazılmasında standart APA 6 formatı kullanılmalıdır.
18. Ekler kaynaklardan sonra makalenin sonuna yerleştirilmelidir.
19. İstenilen özellikleri içermeyen yazılar değerlendirilmeye alınmayacaktır.
20. Aynı yazara ait tek yazarlı birden fazla yazı aynı sayı içerisinde yayınlanamaz.
21. APA kuralları için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz:
- Basics of APA Style;
http://flash1r.apa.org/apastyle/basics/index.htm
- APA Formatting and Style Guide;
https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/560/01/
- Mini-Guide to APA 6th for Referencing, Citing, Quoting;
http://library.manukau.ac.nz/pdfs/apa6thmini.pdf

ETİK İLKELER ve YAYIN POLİTİKASI

Dergimiz, etik görev ve sorumluluklarını yerine getirirken "Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi" ve "Committee on Publication Ethics (COPE)" tarafından belirlenen ilkeleri titizlikle uygulamaktadır.
Dergimize gönderilen çalışma, baş editör tarafından öncelikle şekil ve içerik açısından ön incelemeye tabi tutulur ve derginin kurallarına uygun olduğu takdirde, ilgili alandaki en az iki hakeme gönderilir. Hakem değerlendirmesi çift-kör hakemlik sürecine göre yürütülür, değerlendirmede yazar ve hakem bilgilerinin gizliliği esastır. Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına (kabul), düzeltme talep edilmesine (düzeltme) veya yayınlanmamasına (ret) karar verilir ve bu karar yazarlara en geç 2 ay içinde bildirilir. Düzeltme istenen makaleler, yazar veya yazarlar tarafından belirlenen süre içinde düzeltilmezse yayınlanmaz. Hakem değerlendirme sürecinde olumlu sonuçlanan eserler yayımlanmak üzere sıraya alınır. Makalelerdeki görüşler ve bilimsel sorumluluklar yazar veya yazarlara aittir ve dergi ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Makalenin yayımlanmasına karar verildiğinde, yazarlar yayın haklarını dergiye devretmiş olurlar. Dergide yayımlanan yazılar, dergi yönetiminin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz veya başka bir yerde basılı veya elektronik olarak yeniden yayımlanamaz. Makale gönderen yazarlar, bu ilkeleri kabul etmiş sayılırlar.

Yazarların Etik Sorumluluklar

• Yazarlar dergiye gönderdikleri makaleleri başka bir yerde yayınlamamış ya da yayınlanmak üzere göndermemiş olmalıdır.
• Yazarlar makalelerinde kullandıkları tüm alıntılara kaynak göstermiş olmalıdır.
• Yazarlar makalenin kendi çalışmaları olduğunu, hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
• Yazarlar makaleye bilimsel katkı verdiklerini garanti etmeli ve tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir.
• Sorumlu yazar makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalıdır. Bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.
• Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
• Yazarlar gerekli görülmesi halinde makalede yer alan veri setlerine ulaşım imkanı sağlamalıdır.
• Yazarlar dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamış olmalıdır. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları


• Araştırmayı incelemek için yeterli nitelikte olmayan veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesinin imkânsız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bu durumu bildirmeli ve inceleme sürecinden mazurunu istemelidir.
• Hakemler kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
• Hakemler raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdırlar ve editörün izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişim kurmamalıdırlar.
• Hakemler makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editörün dikkatine sunmalıdır. Buna, değerlendirmedeki makale ile hakemin kişisel bilgi sahibi olduğu herhangi başka bir yayınlanmış çalışma arasındaki özlü benzerlik ve örtüşme dâhildir.
• Hakemlik nesnel bir şekilde yapılmalıdır. Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler yapıcı, dürüst ve kibar olmalıdır.
• Hakemler yazarlarından herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip olduğu bir makaleyi değerlendirmeyi kabul etmeden önce editöre danışmalıdır.


Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları


• Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editör kurulunun sorumluluğundadır. Yazarların makalelerini değerlendiren editör kurulu; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
• Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
• Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.

TOGÜ-Turhal Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi, yazarlardan makaleleri için başvuru, değerlendirme ve yayınlanma ücreti talep etmemektedir. TOGÜBİL çevrimiçi olarak ücretsiz yayımlanmaktadır.